Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Wind eBill και επεξεργασία XLS αρχείου


Το όφελος της χρήσης του ebill της wind ειναι οτι έχεις αρχείο των λογαριασμών σου και θεωρητικά μπορείς να το επεξεργαστείς και να βγάλεις συμπεράσματα (μεσω εργαλείων που προσφέρονται)

Άμα είστε χρήστες του wind ebill θα έχετε διαπιστώσει πως ενώ κάνει export σε xls αρχείο αυτό δεν μπορείτε να το επεξεργαστείτε οπως πρέπει. Ενώ για παράδειγμα εχει την διάρκεια των κλήσεων εσείς δεν μπορείτε να αθροίσετε την διάρκειά τους ή άλλα αντίστοιχα. Αυτό γίνεται γιατί η μορφοποίηση (format cell) των τιμών στο εξαγόμενο xls ειναι (εσκεμμένα; ) λάθος. Ετσι τα πεδία "διάρκεια" ειναι απλά text και τίποτα παραπάνω. Αν νομίζεται πως αλλάζοντας την "μορφή" (type) σε time το διορθώνεται κανετε λαθος.



Ας δούμε πως γίνετε..

  1. Αλλάζουμε τις : με : (ναι ναι το ίδιο οπτικά με το σωστό οπτικά). Χρησιμοποιεί ενα ΑΛΛΟ χαρακτήρα για : (άνω κάτω τελεία) που ΔΕΝ επιτρέπει να μορφοποιηθούν σωστά τα κελιά (να τα κάνεις elapsed time). Για να το διορθώσουμε αυτό κάνουμε  "αντικατάσταση" (replace all). Στο ένα πεδίο βάζουμε με copy paste από το XLS τον ":" χαρακτήρα που χρησιμοποιεί η wind και στο κάτω πεδίο το ":" που παράγει το πληκτρολόγιο μας (το πληκτρολογούμε).
  2. Μετα (αφού αντικαταστήσουμε ΟΛΑ τα : με δικά μας : ) διαλέγουμε τα κελιά της "ΔΙΑΡΚΙΑΣ" κανουμε μορφοποίηση και αλλαζουμε τον τύπο οχι σε ΩΡΑ (time) αλλα σε ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ (custom) με τύπο [ω]:λλ:δδ ([h]:mm:ss). Αυτή η κίνηση μας "ορίζει" οτι τα κελιά περιέχουν με "ωρα" αλλα όχι τι ώρα ειναι αλλα πόση ώρα (elapsed time).
  3. Τωρα μπορούμε να κάνουμε sum(start:End). Προσοχή αν ΔΕΝ κανουμε την αλλαγή των ":" και κανουμε μονο το 2, τότε η SUM θα επιστρέψει 00:00:00 
Αυτό το χρειάστηκα για να αναλύσω σε ποσο πραγματικό χρόνο εξαντλούνται τα δωρεάν λεπτά μου καθώς όλες οι εταιρίες (σχεδόν) έχουν ορίσει σαν ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρόνο κλήσης το 45'' ή τα 60'' προσφάτως. Έπρεπε να αθροίσω την διάρκεια ΟΛΩΝ των ΔΩΡΕΑΝ κλείσεων που είχα σε ενα μηνα για να δώ ποτε πραγματικά εξαντλήθηκαν τα 180 λεπτά. Σε εμενα εξαντλούνται σε 2:30-2:40 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ομιλίας (απώλεια 10%). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου