Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Σύγκριση Πολυβιταμινών

Αναβράζουσες Πολυβιταμίνες
Επειδή λόγω κακής διατροφής αγοράζω και χρησιμοποιώ περιστασιακά πολυβιταμίνες, αποφάσισα να τις "συγκρίνω" και να στις παρουσιάσω. Βάσει των ετικετών τους έκανα ένα πίνακα με τις ουσίες και τα ποσοστά που ισχυρίζονται ότι έχουν. Καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες έκανα μια μικρή ερευνα στο google για να βρώ ποιες ήταν ίδιες. Νομίζω τα κατάφερα και ελπίζω να μην έκανα λάθος. Οι "φίρμες" που συγκρίνω είναι οι αναβράζουσες

  • VitaSper Energy (κόκκινες) με 20 δισκία
  • Supradyn Energy με 15 δισκία 
  • Centrum effervescent με 20 δισκία
όταν λέω σύγκρινα εννοώ αντιπαρέβαλα τις ετικέτες τους και τον % ποσοστό που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ανά ουσία. Στις ουσίες που δεν δίνεται το % ποσοστό (πχ δεν υπάρχει ΗΣΔ) έβαλα τον αριθμό 1, ενώ για τις ουσίες που δεν περιήχαν έβαλα τον αριθμό 0. 

Ο πίνακας είναι

Δεν ξέρω ποιες ουσίες είναι πιο σημαντικές από άλλες ούτε αν το 200% είναι καλύτερο από το 100%. Τα σκευάσματα έχουν περίπου την ίδια τιμή (9€) αλλά όχι τον ίδιο αριθμό δισκίων. Βάσει των παραπάνω, καλύτερη από άποψη κόστους τιμής /ουσίες/δισκία μου φαίνεται ότι είναι οι Centrum. Χειρότερες δείχνουν οι Vitasper αν και σε κάποιες ουσίες έχουν τρελή περιεκτικότητα (400%) που δεν ξέρω αν εχει νόημα εκτός αν καταναλώνεται πχ μισό δισκίο την φορά. 

Προσωπικά είμαι της αρχής να μην παίρνω την ίδια μάρκα συνέχεια. Όπως και στις οδοντόπαστες προτιμώ να τις αλλάζω (κυκλικά) ώστε αν λείπει κάτι από την μία να το πάρω από την άλλη, ενώ αν κάτι είναι επιβλαβές να μην το παίρνω συνέχεια. Επίσης ΔΕΝ παίρνω καθημερινά τέτοια σκευάσματα αλλά πιο αραιά (ή/και μισά δισκία κτλ). Άλλωστε κάποιοι λένε οτι δεν κάνουν τίποτα. Εστω και κάτω από την επήρεια του πλασέμπο εφέ, εγώ νομίζω οτι βοηθούν ειδικά εμένα που σαν εργένης δεν τρέφομαι πάντα πολύ σωστά (βαριέμαι να τρώω φρούτα). 

Τέλος πάντων, Καλή επιλογή!

Υ.Γ. Αν βρείτε κανα λάθος ενημερώστε με ;)

4 σχόλια:

  1. Η απορρόφηση των βιταμινών από τα φρούτα γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ' ότι από τα συμπληρώματα.
    Έτσι το καλύτερο είναι η κατανάλωση φρούτων κερδίζεις κ τις φυτικές ίνες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Λόγω ότι κάνω εντατική κατανάλωση ενέργειας (σεξουαλική εκτόνωση), σχεδόν σε καθημερινή βάση, είχα το θέμα να νοιώθω το πάνω μέρος του κεφαλιού να "πονάει", τα βλέφαρα να κλείνουν και με δυσκολία να ανοίγουν. Οπότε δοκίμασα κάποια πολυβιταμίνη. Είδα ότι με βοήθησε αρκετά, τα συμπτώματα άρχισαν να ελαττώνονται θεαματικά, μέσα σε 1 μέρα. Τα βλέφαρα άνοιγαν, έφευγε η "πίεση" στο κεφάλι, ένοιωθα πιο ενεργητικός. Οπότε κάτι κάνουν! Έρευνες δείχνουν ότι η κατάθλιψη ωφείλεται σε έλλειψη βιταμινών / ιχνοστοιχείων. Πρόσφατα, έγινα Βέγκαν, οπότε παίρνω και Β12. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σ.σ. τυπογραφικό "πληροφορίες που ίσως είναι χρήσιμες και σε κάποιον άλλων." στο "περί about" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυβιταμίνες Centrum έχω δοκιμάσει και όντως δίνουν το κάτι διαφορετικό στον οργανισμό. Κάνουν δουλειά! Βέβαια και τα φρούτα δίνουν και φυτικές ίνες στον οργανισμό που είναι απαραίτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή